Qatar Courthouse by AGI Architects

Qatar Courthouse
Rendering © Poliedro Architectural Visualizations

The proposal designed by AGi architects for the Qatar Courthouse competition  has been awarded second prize, on over 30 design teams, organized by the Qatar Government.

Qatar Courthouse
Rendering © Poliedro Architectural Visualizations

“Order is one of the core principles in which the AGi architects’ proposal for this institutional building is based. Order as synonymous with structure, law and justice. The building is designed on two basic grids that are site driven, one linking it to its immediate context and the second to the larger context of Doha.

Qatar Courthouse
Rendering © Poliedro Architectural Visualizations

These grids create stunning structural and spatial possibilities that make the building stand out visually so that people can see their ideals reflected in built form -structure, order, transparency, ambition- all of which are the ideals of Qatar’s growing society.

Qatar Courthouse
Rendering © Poliedro Architectural Visualizations

The project brief contained a dense program that would occupy only 40% of the site, which would yield a type of vertical structure. This verticality however in the context of modern day Doha does not read as institutional.

Qatar Courthouse
Rendering © Poliedro Architectural Visualizations

We sought to expand the ground plane across the entirety of the site, creating a public plaza and in doing so altering the proportion of the building. Floating above the plaza is the main structure carrying the central courtrooms, signifying that the law is above everyone.

Qatar Courthouse
Scheme

These subtle gestures ensure that the plaza act as a threshold between society at large and the justice system, making the Qatar Court House an open and welcoming building, rather than an ominous, insular one”. Source by AGI Architects.

Qatar Courthouse
Sections

Location: Doha, Qatar
Architects: AGI Architects
Project Team: Joaquín Pérez-Goicoechea, Nasser B. Abulhasan
Architectural Team: Justo Ruiz, Daniel Muñoz, Álvaro Granero, Ana Palencia, Cristina Ruiz, Nicolás Martín, Aisha Alsager, Hessa Albader
Area: 44000.0 sqm
Year: 2014
Client: Government of Qatar
Award: Second Prize Qatar Courthouse Competition
Renderings: Poliedro Architectural Visualizations

Article by
with permalink:
http://aasarchitecture.com/2015/02/qatar-courthouse-agi-architects.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s